Citroen Gember Kurkuma Shot

Deze citroen gember kurkuma shot is een jamu shot, een traditionele kruidentonic uit Indonesië met kurkuma en gember die van generatie op generatie wordt doorgegeven. Maak een grotere portie en geniet de hele week van deze koude tonic. Met ijs en extra limoen is dit het beste zomerdrankje!

Onlangs kwam ik weer thuis na 2,5 week Bali. Zoveel bijzondere momenten, foto’s, eten, zonsondergangen….  Eenmaal thuis probeer ik graag recepten na te maken waar ik van genoten heb om de herinneringen wat tastbaarder te maken. Deze citroen gember kurkuma shot is daar een voorbeeld van. 

Terwijl wij hier van kleine shotjes en tonics met kurkuma en gember nippen, tikken ze op Bali volle glazen Jamu achterover.

CITROEN GEMBER KURKUMA SHOT INGREDIËNTEN

De ingrediënten in deze citroen gember kurkuma shot zijn gezondheidsbevorderend en zorgen voor een heerlijk en verfrissend drankje.

Kurkuma: Deze felgele wortel is een hoofdbestanddeel in veel traditionele kruidendrankjes, en met reden. Het bevat curcumine, een krachtige ontstekingsremmer en antioxidant die kan helpen ontstekingen te verminderen en de algehele gezondheid te verbeteren.

Gember: Gember staat bekend om zijn vermogen om te helpen bij de spijsvertering. Gemberwortel is ook rijk aan antioxidanten en heeft ontstekingsremmende eigenschappen.

Citroen: Citroen en limoen zijn een geweldige bron van vitamine C, die het immuunsysteem helpt te stimuleren. Het zuur in de citrusvruchten helpt de zoetheid van de tonic in evenwicht te brengen en voegt een verfrissende smaak toe.

Ahornsiroop: Deze zoetstof wordt toegevoegd om de smaken van de tonic in balans te brengen en smakelijker te maken.

Samen zorgen deze ingrediënten voor een heerlijk en verfrissend drankje die energie geeft, de spijsvertering verbetert en de algehele gezondheid en het welzijn ondersteunt.

WAAROM JE DEZE SHOT MOET PROBEREN

Je zult om verschillende redenen van deze citroen gember kurkuma shot houden:

Verfrissende smaak: De combinatie van citroensap met de zoetheid van de ahornsiroop zorgt voor een verfrissende en heerlijke smaak. De gember en kurkuma voegen ook een unieke en interessante smaak toe aan het drankje.
Boost van energie: De gember en kurkuma in deze tonic staan bekend om hun energiegevende eigenschappen. Dit shotje is een geweldig alternatief voor suikerhoudende dranken en kan zorgen voor een natuurlijke energieboost gedurende de dag.
Gezondheidsvoordelen: Deze tonic zit boordevol gezondheidsvoordelen. De kurkuma en gember hebben allebei ontstekingsremmende en antioxiderende eigenschappen, terwijl de citroen rijk is aan vitamine C.
Handig: Deze tonic kan in grotere porties worden gemaakt en in de koelkast bewaard worden, waardoor het een handige optie is als je druk bent. Het kan koud met ijs worden gedronken als een verfrissend zomerdrankje of opgewarmd als een warme tonic.
Culturele betekenis: Als traditioneel kruidentonic uit Indonesië heeft “Jamu” een culturele betekenis en een rijke geschiedenis. Het is een geweldige manier om iets nieuws te proberen en verschillende culturen te verkennen.

Kortom, deze citroen gember kurkuma shot is een heerlijk, verfrissend en gezond alternatief voor suikerhoudende dranken.

VAAK GESTELDE VRAGEN

Kan ik deze citroen gember kurkuma shot vooruit maken?

Dit drankje kun je van tevoren maken en in de koelkast bewaren voor later gebruik. Hier zijn een paar tips voor het bewaren:

Gebruik een schoon en luchtdicht fles/pot: Zorg ervoor dat je een schone en luchtdichte fles gebruikt, zoals een weckpot, om de tonic in te bewaren. Dit houdt het vers.

Bewaar het in de koelkast: Als de tonic eenmaal gemaakt is, bewaar hem dan in de koelkast om hem vers te houden. Het moet binnen 5-7 dagen geconsumeerd worden, omdat het sap na verloop van tijd zijn voedingswaarde en smaak verliest.

Goed schudden voor gebruik: Als de tonic in de koelkast staat, kunnen de ingrediënten zich scheiden. Schud de verpakking goed voor gebruik om de ingrediënten opnieuw te verdelen.

Opwarmen of koud drinken: De tonic kan koud over ijs worden geserveerd voor een verfrissende zomerdrank of opgewarmd als een warme tonic.

Houd er rekening mee dat de kleur van de tonic na verloop van tijd kan veranderen door de kurkuma, die bruin kan worden, dit heeft geen invloed op de smaak of de voedingswaarde van de tonic.

Door deze tips te volgen, kun je gemakkelijk een grotere lading van deze shot vooruit maken en er de hele week van genieten.

Kan ik een andere zoetstof gebruiken?

Als je de voorkeur geeft aan een andere zoetstof, kun je de ahornsiroop vervangen door kokossiroop, agave nectar, stevia of de zoetstof van je voorkeur. Houd er rekening mee dat verschillende zoetstoffen verschillende zoetheidsniveaus hebben, dus het kan zijn dat je de gebruikte hoeveelheid moet aanpassen.

LAATSTE TIP

Om een dikker en meer vullend drankje te maken, meng je dit drankje met wat bevroren fruit, een schep plantaardige yoghurt of eiwitpoeder en een paar ijsblokjes tot een heerlijke en gezonde smoothie.

Ga jij deze shot proberen? Ik lees het graag terug! Laat hieronder een reactie achter of deel je foto op Instagram met de hashtag #thegreencreator 

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
Jamu Tonic

Citroen Gember Kurkuma Shot

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star No reviews
  • Author: The Green Creator
  • Prep Time: 10 mins
  • Cook Time: 10 mins
  • Total Time: 20 mins
  • Category: shot, tonic, sap
  • Cuisine: vegan, plantaardig

Description

Deze Citroen Gember Kurkuma Shot is een Jamu shot, een traditionele kruidentonic uit Indonesië met kurkuma en gember die van generatie op generatie wordt doorgegeven. Maak een grotere portie en geniet de hele week van deze koude tonic. Met ijs en extra limoen is dit het beste zomerdrankje!


Ingredients

Scale
  • 120 ml verse geelwortel/kurkuma sap ( het sap van ongeveer 45 gr verse kurkuma)
  • 120 ml verse gember sap ( het sap van ongeveer 45 gr verse gember)
  • 1400 ml water
  • 230 ml warm water
  • 34 eetlepels ahorn siroop of kokosbloesem siroop of honing (voor de niet veganisten)
  • sap van 1 grote citroen of limoen, voeg meer toe als je dat lekker vindt

Instructions

  1. Snijd de kurkuma en gember in kleine stukjes (met schil) en haal door een juicer. Ik gebruik deze slow juicer, maar elke juicer is goed hiervoor.
  2. Voeg een klein beetje water aan de juicer toe indien nodig om meer sap te maken (soms loopt het een beetje vast)
  3. Giet het sap in een glas/kan.
  4. Voeg de zoete ingrediënt in een bakje met 230 ml warme water en roer goed om te combineren. Voeg dit ook toe aan je sap. Vul je glas/kan nu met het water. Voeg ook het citroen- of limoensap toe.
  5. Bewaar in de koelkast en serveer het koud over ijs.
  6. Of verwarm deze tonic en geniet als warm drankje.

Notes

Voor een echt koel zomerdrankje, voeg meer ijs en limoen toe.

Je zou ook een blender in plaats van een juicer kunnen gebruiken. Gebruik een kaasdoek of dunne zeef na het blenden om een mooi glad sapje (zonder stukjes) te maken.

Leave a Comment

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.