Amerikaanse Hash Browns (1 ingrediënt & vrij van olie)

Makkelijke en knapperige hash browns zonder olie maak je het beste lekker thuis. Je hebt maar één ingrediënt nodig: goede aardappelen. Deze heerlijk knapperige hash browns zijn lichter dan de meeste traditionele recepten voor hash browns. Je zult zien dat olie eigenlijk helemaal niet nodig is om die onweerstaanbare knapperigheid te creëren.

Hash browns zijn hier in Nederland niet echt een typisch gerecht dat je overal kunt bestellen. Voor het YouTube tijdperk had ik hier zelfs nog nooit van gehoord. Mijn man en ik waren erg nieuwsgierig geworden naar krokante hash browns dus begonnen we te experimenteren met verschillende recepten. Want ja, wat is er beter dan een aardappel? Een knapperige aardappel, toch? Ik ben nogal gek op alles wat knapperig is, denk ik.

Ik merkte dat er een hoop variaties op het klassieke recept te vinden zijn. Niet alleen qua ingrediënten, maar ook qua grootte en vorm. Dit hash browns recept is tot nu toe mijn favoriet en het is toevallig ook de gemakkelijkste. Ik vind de grote dunnere vorm het lekkerst, want dat zorgt voor de perfecte knapperigheid. Je zou dikkere hash browns kunnen maken, maar het kan zijn dat je dan een paar vochtigere aardappels terug zult vinden en dat vind ik persoonlijk zelf iets minder lekker.

Hoe maak je krokante olie vrije hash browns zonder ze te verbranden?

Dat was ook mijn eerste gedachte. Als je olie gebruikt zijn hash browns eigenlijk heel erg makkelijk om te maken, maar dit is toch wel een beetje anders als je besluit om helemaal geen olie te gebruiken. De beste manier om dan toch krokante hash browns te maken is om een grill te gebruiken. Dat is mijn favoriet om knapperige hash browns te maken. Je zou eventueel de oven kunnen gebruiken, maar ik merkte dat de buitenkant dan sneller verbrandt en dat de aardappelen in het midden vochtig blijven. En als je de hash browns te lang in de oven laat, heb je één grote aardappel chip. Dus het is helemaal aan jou, maar ik raad ten zeerste een grill met anti-aanbak laagje aan.

Hash Browns

Waar vind ik hash browns?

Hash browns zijn (of zouden eigenlijk) alleen bevroren geraspte aardappelen moeten zijn. Klaar om gelijk te gebruiken. Je zou hash browns in het vriesvak in je supermarkt kunnen vinden. Ik kan ze hier zelf niet vinden. En zelfs als je ingevroren geraspte aardappelen (hash browns) kunt vinden, zorg er dan voor dat er geen toegevoegde ingrediënten in zitten zoals suiker (dextrose) of olie. Als je je geen zorgen maakt over toegevoegde ingrediënten, probeer het dan met wat je kunt vinden. Maar ze zullen dan (natuurlijk) niet meer olie-vrij zijn en ze hebben mogelijk een kortere grilltijd nodig.

DIY hash browns

Omdat ik geen bevroren hash browns kan vinden, maak ik ze zelf. Dit klinkt veel ingewikkelder dan het in werkelijkheid is. Je hoeft alleen maar biologische aardappelen te raspen, het zetmeel af te spoelen, overtollig water eruit te schudden (ik pers het niet droog met een theedoek ofzo) en de aardappelen te grillen in een grill, oven of een pan met anti-aanbak laag tot het knapperig is. De methode in een pan is het lastigst om te doen zonder olie. Je moet in de buurt blijven en misschien wat water of bouillon toevoegen om te voorkomen dat de aardappelen verbranden. De vorm zal ook anders zijn en waarschijnlijk meer in stukjes door al het heen en weer schuiven om verbranding te voorkomen en om ervoor te zorgen dat beide kanten gebakken worden. Zoals ik al zei, een grill is de beste manier.

Om de aardappelen te raspen kun je een keukenmachine met een raspschijf gebruiken. Of je kunt wat armspieren trainen en een rasp gebruiken. Ik gebruik soms een rasp als ik slechts een kleine portie maak en te lui ben om de afwas te doen.

Hash Browns

Smaken!

In zelfgemaakte hash browns kun je alle ingrediënten die je maar lekker vindt toevoegen (of overslaan). Ik sla de suiker en olie over, maar ik hou wel van een goede smaak. Je kunt bijvoorbeeld aan je geraspte aardappelen wat knoflookpoeder en uienpoeder toevoegen. Ik denk dat je inmiddels wel door hebt hoe gek ik ben op uien poeder … Ik heb geprobeerd verse uien toe te voegen, maar dat was geen succes. De uien verbranden snel terwijl de aardappelen nog vochtig waren.

Ik heb mijn grill op een behoorlijk hoge temperatuur gezet, omdat het al lang genoeg duurt voordat de aardappelen knapperig worden. De prijs voor mijn haast die ik moet betalen zijn enigszins verbrande randjes. Een lagere (gemiddeld tot gemiddeld hoge) temperatuur met meer tijd zorgt ervoor dat je geen verbrande randen hebt. Dit kan echter afhankelijk zijn van je grill of oven. Neem bij twijfel je tijd en stel de temperatuur iets lager in.

Na ongeveer 10-15 minuten open ik voorzichtig de grill. Haal de hash browns niet van de grillplaat en draai het niet om. Controleer alleen of er niets aan het verbranden is en sluit de grill weer.

Wanneer je hash browns klaar zijn, zijn ze goudbruin en KNAPPERIG! Zo knapperig dat je ze in één stuk kunt optillen. Breng je hash browns over naar een bord en serveer met wat je maar wilt. Ik serveer het graag als een omelet met groenten of als een ”pizza” met tomatensaus.

Hash Browns

Tips voor knapperige hash browns

  • Na het raspen van de aardappelen, spoel je ze af onder stromend water. Ik spoel altijd al het zetmeel af als ik zonder olie kook. Als je een grill gebruikt, hoef je je geen zorgen te maken over hoe nat de aardappelen zijn. Schud al het overtollig water er gewoon uit in een zeef. Het afspoelen van zetmeel is een tip om krokante olie-vrije hash browns te maken.
  • Smaken zijn belangrijk, dus experimenteer ermee. Voeg knoflook- of uien poeder aan de geraspte aardappelen (na het afspoelen …). Of misschien hou je van cayennepeper of paprika? Zwarte of witte peper?
  • Experimenteer met je grill techniek. Een grill is de beste manier, maar een oven kan ook prima werken. Een pan met anti-aanbaklaag is een optie wanneer je kunt blijven opletten en wanneer je niet erg vindt dat je hash browns wat versnipperd zijn in plaats van vierkant.

Dit is niet een snel ontbijtje om te maken, maar het wachten op je grill om je hash browns tot een goudbruine perfectie te grillen is het wachten meer dan waard. We maken dit vrij vaak in het weekend of als brunch.

Heb jij ooit je eigen hash browns gemaakt? Laat het me weten in de reacties hieronder en vergeet niet om dit recept te beoordelen. Oh en als je een foto maakt tag #thegreencreator zodat ik je knapperige goudbruine creaties terug kan vinden.

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
Hash Browns

Amerikaanse Hash Browns (1 ingrediënt & vrij van olie)

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star No reviews
  • Author: The Green Creator
  • Prep Time: 15 mins
  • Cook Time: 30 mins
  • Total Time: 45 mins
  • Yield: 1 1x
  • Category: ontbijt, brunch, dinner
  • Cuisine: Amerikaans, vegan, plantaardig, gluten-vrij, vegetarisch

Description

Makkelijke en knapperige hash browns zonder olie maak je het beste lekker thuis. Je hebt maar één ingrediënt nodig: goede aardappelen. Dit recept is veel lichter dan de meeste traditionele recepten. Je zult zien dat olie eigenlijk helemaal niet nodig is om die onweerstaanbare knapperigheid te creëren.


Ingredients

Scale
  • 4 middelgrote gepelde biologische aardappelen, dit is ongeveer 650 gram (gepeld)
  • optioneel: ¼ theelepel knoflook poeder
  • optioneel: ¼ theelepel uien poeder

Instructions

  1. Voor dit recept heb ik de aardappelen eerst geschild, maar dat hoeft niet.
  2. Als je de aardappelen niet schilt, maak de aardappelen dan eerst schoon en spoel ze af.
  3. Verwarm de grillplaat of oven voor.
  4. Zet je keukenmachine of rasp klaar. Rasp de aardappelen met de grootste raspschijf in de keukenmachine of met een kaasrasp (met grote gaten).
  5. In een zeef spoel je de geraspte aardappelen af onder stromend water. Laat al het overtollig water uitlekken of schud het water eruit.
  6. Als je de geraspte aardappelen op smaak wilt brengen, plaats de geraspte aardappelen dan over naar een kom en meng de aardappelen met knoflookpoeder, uienpoeder en eventueel andere kruiden die je lekker vindt.
  7. Verdeel de aardappelen over de grillplaat in een gelijke laag (niet te dun). Laat de aardappelen 20 minuten in de grill grillen. Controleer daarna om de 5 minuten of je hash browns klaar zijn (knapperig en goudbruin). De totale grilltijd is ongeveer 20-30 minuten.
  8. Als je klaar bent, serveer je de hash browns warm eventueel met groenten.

Wil je dit recept voor later bewaren? Pin het recept dan op je Pinterest pagina:

Hash Browns

 

Leave a Comment

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.