Witte Bonen Dip met Kruiden

Deze romige witte bonen dip met kruiden is licht, olievrij, lekker en vol van smaak. De tahin en kruiden maken deze witte bonen dip voedzaam en onweerstaanbaar. Met slechts een paar basis ingrediënten maak jij ook deze olievrije dip!

Dit artikel is gesponsord door Vitals en bevat affiliatie links

this recipe is also available in:

English

 

Mijn favoriete recepten voor warm weer zijn salades, smoothies en dipsauzen. Deze witte bonen dip met kruiden is mijn huidige favoriet. Deze dip is licht, fris en toch romig en kan worden geserveerd met lekker veel (”warm weer”) recepten.

Als je op zoek bent naar een lichte en frisse dip en is hummus is net iets te zwaar voor je, dan zul je deze witte bonen dip geweldig vinden! Het is zo veelzijdig. Serveer het op een cracker of op flatbread, dip het met rauwe groenten of gebruik het als spread in een wrap of op brood. Je kunt dit zelfs als saladedressing gebruiken (voeg extra citroensap toe voor een dunnere consistentie).

Net als met smoothies is deze dip een geweldige manier om tijdens warme dagen wat voedingsstoffen stiekem binnen te krijgen. Ik vind het heerlijk om een flinke hoeveelheid peterselie aan deze dip toe te voegen, samen met knoflook en een superfood poeder. Wie zegt dat je alleen superfoods poeders in een smoothie kunt gebruiken?

Als je dit eenmaal hebt geprobeerd, wil je altijd extra voedingsstoffen aan je dips toevoegen.

ingredients for white bean dip on a light backdrop with a hand holding the green superfood mix jar

INGREDIËNTEN VOOR OLIE-VRIJE WITTE BONEN DIP

Bonen zijn zo’n geweldig ingrediënt. Ik hou ervan vanwege de gezondheid bevorderende voordelen, maar ook omdat het iedere dip zo onweerstaanbaar romig maakt! Zonder olie en slechts een paar basis ingrediënten is deze dip super romig.

ingredients for white bean dip on a light backdrop

Voor dit witte bonen recept heb je het volgende nodig:

  • Witte Bonen: Voor dit recept kun je alle soorten witte bonen gebruiken die je in je keukenkastje hebt staan. Hoe zachter de witte bonen zijn, hoe gemakkelijker het is om te blenden en hoe romiger de dip zal zijn. Ik gebruik biologische, zoutvrije witte bonen uit een glazen pot (zeer goed afgespoeld onder stromend water).
  • Tahin: deze dip is niets zonder een goede vloeibare tahin. Een droge tahin zal niet voor hetzelfde resultaat en dezelfde smaak zorgen, dus zorg ervoor dat je tahin goed vloeibaar is. Ook hier is het niet alleen om deze dip zacht en lekker te maken, maar ook is tahin een plantaardig eiwit met enkele gezonde vetten.
  • Knoflook: knoflook is optioneel bij dit recept, maar het geeft deze dip zo ontzettend veel smaak en het voegt een mooi evenwichtselement toe aan alle andere smaken met een lekkere kick.
  • Kruiden: voor deze witte bonen dip kun je alle soorten (zachte) kruiden gebruiken die je lekker vindt. Ik ben dol op peterselie en heb daar een flinke hoeveelheid van aan dit recept toegevoegd om het licht en fris te houden. Maar gebruik gerust een mengsel van bijvoorbeeld koriander en peterselie of basilicum, dille, munt of oregano. Dit is helemaal aan jou en een leuke manier om met dit recept te experimenteren.
  • Citroensap: een zuur ingrediënt zoals citroensap zal alle smaken in evenwicht brengen en de bonen frisheid geven. De dip vers en licht houden is belangrijk voor dit recept!
  • Groene Superfood Poeder: deze dip is de perfecte manier om wat extra voedingsstoffen binnen te krijgen en dat doe ik graag met een superfood poeder.

ingredients for white bean dip in a food processor

WAT IS EEN GROENE SUPERFOOD POEDER?

Smoothies en dipsauzen zijn een geweldige manier om een superfood poeder toe te voegen. Je krijgt alle extra voedingsstoffen binnen met in principe dezelfde smaak. Je kunt het simpel houden en bijvoorbeeld alleen tarwegras poeder toevoegen (hoewel dat misschien te bitter is voor dit recept), maar waarom zou je niet meer toevoegen? De groene superfood poeder van Vitals is geweldig voor dit recept. Het bevat verschillende soorten groenten, fruit, paddenstoelen, kiemen, groenten en enzymen.

WAAROM EEN SUPERFOOD POEDER AAN EEN DIP TOEVOEGEN

  • Met ½ tot 1 schep van een goede superfood poeder verhoog je de gezondheid bevorderende voordelen van een simpele witte bonen dip.
  • De superfood poeder van Vitals bevat een enorme variatie aan ingrediënten.
  • Het houdt een recept eenvoudig, maar toch voedzaam.

white bean dip in bowl with green herbs as a topping on a large white plate with raw vegetables on a white backdrop with a light brown napkin and a hand holding a jar of green superfood mix

VITALS TRUE SUPERFOOD MIX

De ”True Superfood” poeder van Vitals bevat bijvoorbeeld spirulina, sap van tarwegras, spinazie, sap van gerstegras, chlorella, cranberry, brandnetel, appel, acerola-extract, blauwe bosbes, biet, wortel, blauwe bes, tomaat, peterselie, broccolikiemen, boerenkool, groene kool, boerenkoolkiemen, reishi mycelia, shiitake mycelia, cordyceps mycelia, maitake mycelia, bloemkoolkiemen, amylase, cellulase, lipase, protease, bromelaïne, lactase en papaïne. Voor meer informatie over dit Vitals product kun je hier terecht.

white bean dip in bowl with green herbs as a topping on a large white plate with raw vegetables on a white backdrop with a light brown napkin and a hand taking a cucumber slice

HOE MAAK JE EEN WITTE BONEN DIP MET KRUIDEN

Om de beste bonenspread ooit te maken, hoef je alleen maar te zorgen dat alle smaken in balans zijn en overeenkomen met jouw smaak.

Houd je van een goede kick in een dip? Voeg dan meer knoflook toe.

Ben je gek op een super romige dip? Ga dan voor hele zachte witte bonen en kook deze bij voorkeur zelf.

Is een frisse dip echt jouw ding? Overweeg dan om meer citroensap en misschien een paar muntblaadjes toe te voegen.

Als je eenmaal je voorkeuren kent, is het makkelijk. Voeg alle ingrediënten aan een keukenmachine toe en blend/pulse kort tot de kruiden en bonen grof gehakt zijn. Zodra de kruiden en bonen gemalen zijn, blijf je mixen tot je dip zijdezacht is terwijl je de vloeistoffen toevoegt. Geef het de tijd om te blenden en om lucht in de dip te kloppen.

Serveer met extra verse kruiden en/of noten en zaden, zoals hennepzaden.

food processor with a white blended dip and a green blended dip

HOE SERVEER JE VEGAN WITE BONEN DIP

Je kunt deze Witte Bonen Dip op zoveel manieren serveren! Hier zijn een paar suggesties:
  • Als dip voor crackers en rauwe of gegrilde groenten
  • Beleg voor op sandwiches, wraps, rijstwafels of brood
  • Serveer als hummus
  • Neem mee naar een BBQ of een andere bijeenkomst (het past namelijk zo goed bij zoveel andere (veganistische) gerechten)
  • Voeg een goede hoeveelheid toe aan een ”buddha-bowl” of een pastasalade
  • Met wat extra citroensap kan deze dip verdund worden en als saladedressing worden geserveerd (ik ben hier ook gek op!)

white bean dip in bowl with green herbs as a topping on a large white plate with raw vegetables on a white backdrop with a light brown napkin and a jar of green superfood mix

Deze witte bonen dip is er eentje die je absoluut keer op keer wilt maken. Ik beschouw het als een licht hummusrecept voor warme dagen en waarschijnlijk ook voor andere dagen waarop ik eens iets anders wil en de kikkererwten een keer wil overslaan.

OLIE-VRIJE WITTE BONEN DIP

Aangezien deze witte bonen dip een dip zonder olie is, kun je dit het beste vers (licht gekoeld) serveren. Hoe langer je deze dip in de koelkast bewaart, hoe dikker het zal worden. Dat is helemaal prima. Je kunt het verdunnen met wat citroensap of water als je dat fijn vindt.

Restjes kun je makkelijk in de koelkast bewaren in een afgesloten bakje voor ongeveer 5 dagen.

Als je op zoek bent naar meer inspiratie voor een makkelijke (zomer) dip, dan zul je dit Baba Ganoush recept, deze Verse Dille Dip of deze Erwten Munt Dip ook geweldig vinden!

Ik hoop dat je deze Witte Bonen Dip met Kruiden gaat proberen en ook een superfood poeder toe zal voegen. Als je dit recept maakt en besluit het te delen op Facebook of Instagram, vergeet dan niet om me te taggen met @thegreencreator en #thegreencreator. Je creaties maken mij blij!

Bewaar je dit recept liever voor later? Pin het dan op je Pinterest bord: 

white bean dip in bowl with green herbs as topping on a backdrop of raw vegetables with text for pinterest

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
white bean dip in bowl with green herbs as topping on a backdrop of raw vegetables

Witte Bonen Dip met Kruiden

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star No reviews
  • Author: Bianca
  • Prep Time: 15
  • Total Time: 15
  • Yield: 1-2 porties 1x dip 1x
  • Category: Dip
  • Method: Keukenmachine
  • Diet: Vegan

Description

Deze romige witte bonen dip met kruiden is licht, olievrij, lekker en vol van smaak. De tahin en kruiden maken deze witte bonen dip voedzaam en onweerstaanbaar. Met slechts een paar basis ingrediënten maak jij ook deze olievrije dip!


Ingredients

Scale
  • 1 bosje peterselie, zonder de dikke stelen
  • 1/2 theelepel gedroogde basilicum
  • 1/2 theelepel gedroogde dille
  • 1 groot teentje knoflook
  • sap van 1 limoen of citroen (~ 2 eetlepels)
  • 1/4 theelepel zeezout
  • 240 gram blik witte- of cannellinibonen, uitgelekt en afgespoeld *
  • 1/4 kop (~65 gr) vloeibare tahin
  • 1/4 kopje water
  • 1/2 schep True Superfood poeder van Vitals

Instructions

Blend: Voeg de bonen, peterselie, gedroogde basilicum, gedroogde dille, knoflook, citroensap, Vitals superfood poeder en zout toe aan een keukenmachine met het S-mes erin.

Blend gedurende 30 seconden, tot de kruiden en bonen grof gehakt zijn. Stop elke 10-15 seconden om met een spatel langs de zijkanten van de machine te schrapen.

Blend opnieuw en giet de tahin over de bonen. Voeg langzaam het water toe. Voeg meer water toe als je een dunnere dip wilt.

Serveer: zorg dat de dip qua smaak evenwichtig is. Proef de witte bonen dip en voeg eventueel zout of citroensap naar smaak toe. Doe de dip in een serveerschaal en serveer met extra verse kruiden en /of noten /zaden.

Bewaren: deze dip is in een luchtdichte container in de koelkast maximaal 5 dagen houdbaar. De dip wordt dikker als het in de koelkast wordt bewaard, maar kan worden verdund met een beetje citroensap of water.


Notes

  • Bonen: als je besluit om je eigen bonen thuis te koken en de glazen potten overslaat, dan is 1 kom bonen ongeveer 1 ¼ kopje gekookte bonen
  • Vervangingen: voel je vrij om de kruiden te mengen of te vervangen voor elk andere (zachte) kruid. Een mengsel van bijvoorbeeld koriander en peterselie of basilicum, dille, munt of oregano. Dit is helemaal aan jou en een leuke manier om met dit recept te experimenteren.

Leave a Comment

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.